tisdag 5 juni 2012

Inspirationskvällen blev mycket lyckad!


Vi var 14 personer med olika situationer, metoder och problem som träffades för att prata om våra familjeförhållanden och hur vi gör med de olika språken i våra respektive familj. Det var inte bara svenskar som deltog i träffen utan även några med finskt, danskt, ryskt, engelskt och katalanskt ursprung.
Det som vi kom fram till var att BARA FORTSÄTTA att prata det ”andra språket” även om barnen inte vill, det hjälper också om barnen kan träffa andra i samma situation så de förstår att de inte är ensamma om att tala det andra språket och det kan vara användbart med andra än mamma (eller pappa).
Det viktiga är att DU som förälder inser att det är ditt val om du vill uppfostra dina barn tvåspråkiga och DU måste skapa situationer för dem att utveckla språket. Sen måste man bestämma till vilken nivå man önskar att barnen behärskar det andra språket. 

De som deltog i träffen beslutade att vi ska ses om fem månader igen, för att se hur det har gått och givetvis kan de som inte kunde komma denna gången delta i nästa träff.
Det är bra att få stimulans, inspiration från andra föräldrar och eventuellt använda dem som ett bollplank om man har speciella problem eller funderingar.
Att ge sitt språk till sina barn är en unik gåva som betyder så mycket mer än bara ord. Kulturen, traditionerna, värderingar är bara lite av det extra som de kan få genom ett språk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar